πέλλετ

πέλλετ  pelet2 Τι είναι το πέλλετ

πέλλετ : Τα πέλλετ ή συσσωματώματα ξύλου είναι είδος καυσίμου, φιλικό προς το περιβάλλον που προέρχεται κυρίως από ξύλο ή από βιομάζα, γενικά. Κατασκευάζεται κυρίως από πριονίδι ή άλλα απόβλητα από πριονιστήρια και μονάδες επεξεργασίες ξύλου, όπου αξιοποιούνται θρύμματα ξύλου, ξακρίδια κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις παράγονται και από εναλλακτικές πρώτες ύλες βιομάζας, όπως είναι το πυρηνόξυλο, οι ενεργειακές καλλιέργειες, τα κλαδέματα δέντρων, π.χ. ελιάς και τα  υπολείμματα καλλιεργειών. Τα πέλλετ ξύλου έχουν κυλινδρικό σχήμα, με λεία εξωτερική επιφάνεια και μέγεθος διατομής 6-8mm. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για οικιακή χρήση σε σόμπες με σκοπό τη θέρμανση είτε για επαγγελματική χρήση μέσω των καυστήρων πέλλετ με σκοπό την παραγωγή σε επιχειρήσεις. Και στις δύο περιπτώσεις παρέχει στον καταναλωτή σημαντική οικονομία σε σύγκριση με το πετρέλαιο και το αέριο.

.

.

Πώς παράγεται

Μέσω της φωτοσύνθεσης παράγονται 220 δισεκατομμύρια τόνοι ξηρής βιομάζας ανά έτος.

Η πρώτη ύλη των πέλλετ είναι η βιομάζα η οποία μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές υπολειμμάτων π.χ. από τηνpellets κατεργασία ξύλου (όπως π.χ. τα πριονίδια), υπολείμματα καλλιεργειών(όπως π.χ. άχυρα, στελέχη βαμβακιού, κλαδέματα).

Η δημιουργία των πέλλετ ξύλου ή και βιομάζας γενικότερα απαιτεί κάποια διαδικασία παραγωγής. Από τη στιγμή που θα γίνει η παραλαβή των πρώτων υλών μέχρι τη στιγμή της δημιουργίας του τελικού προϊόντος, υπάρχουν κάποια στάδια επεξεργασίας από τα οποία θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες ύλες.

Κατά την παραλαβή των πρώτων υλών είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποθήκευσή τους σε ένα μέρος-αποθήκη με χαμηλά ποσοστά υγρασίας, καθώς επίσης μακριά από νερό αφού η απορρόφηση της υγρασίας από την πρώτη ύλη καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την εκμετάλλευση της καθώς επίσης και ασύμφορη για τον παράγωγο.

Η διαδικασία παραγωγής ξεκινάει με ένα πολύ βασικό στάδιο, το στάδιο του διαχωρισμού της πρώτης ύλης που χρειάζεται (με σκοπό την δημιουργία των πέλλετ) από διάφορα υλικά – ακαθαρσίες όπως πχ πέτρες, μέταλλα κ.α. Τα εργοστάσια παραγωγής διαθέτουν διάφορους μηχανισμούς διαχωρισμού της πρώτης ύλης από τις ακαθαρσίες όπως για παράδειγμα μαγνητικούς διαχωριστές με σκοπό τη συλλογή μεταλλικών αντικειμένων. Η διαδικασία αυτή είναι άκρως απαραίτητη αφού η παραμικρή ποσότητα τέτοιων προσμείξεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες βλάβες στα εργοστασιακά μηχανήματα καθώς επίσης και στα μηχανήματα του τελικού καταναλωτή.

Στη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας συναντάμε τη διαδικασία της ξήρανσης. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης δυνατής ποιότητας προϊόντος. Σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των πέλλετ  περνούν από αυτήν τη διαδικασία. Υπάρχουν και όμως υλικά όπως το άχυρο, τα οποία είναι τόσο ξηρά και έτσι σε αυτά μπορεί να παρακαμφτεί αυτό το στάδιο. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτό το στάδιο είναι το πιο κοστοβόρο της παραγωγικής διαδικασίας αφού οι ξηραντές βιομάζας χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες καυσίμου για τη λειτουργία τους.

Αφού επιτευχθεί η διαδικασία ξήρανσης και η πρώτη ύλη φτάσει τα όρια υγρασίας που πρέπει να έχει με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης και κατά συνέπεια του καλύτερου δυνατού προϊόντος, ακολουθεί η άλεση της βιομάζας. Με την άλεση επιτυγχάνεται η ομογενοποίησή της, μέσω μηχανημάτων τεμαχισμού και άλεσης, με σκοπό να επιτευχθεί το μέγεθος και η πυκνότητα που πρέπει, για να μπει στη συνέχεια στην πρέσα.

Η πρέσα είναι το μηχάνημα το οποίο δημιουργεί τα πέλλετ δίνοντας τους το σχήμα και το μέγεθος που πρέπει. Η ομογενοποιημένη πρώτη ύλη θα πρέπει να αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία η οποία κυμαίνεται στους 70-90   ͦC, έτσι ώστε να είναι μαλακή και να μπορεί ευκολότερα να πάρει το επιθυμητό σχήμα. Με σκοπό την παραγωγή συμπαγούς προϊόντος δίχως θρύμματα, στο στάδιο αυτό ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πρόσθετες ουσίες, φυσικής προέλευσης και σε ποσότητα βάση των διεθνών προτύπων ποιότητας.

Στη συνέχεια της παραγωγικής διαδικασίας, τα πέλλετ μέσω της ταινίας μεταφοράς αφήνονται να κρυώσουν και να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αφού ψυχθούν και σκληρύνουν διέρχονται από κόσκινα με σκοπό να απομακρυνθούν σκόνες και θρύμματα. Τα θρύμματα περνούν πάλι στο αρχικό στάδιο επεξεργασίας της πρώτης ύλης ενώ τα πέλλετ προχωρούν στη διαδικασία συσκευασίας.

Μετά το τέλος της παραγωγής του τελικού προϊόντος ακολουθεί η συσκευασία τους. Η συσκευασία των πέλλετ σε σακούλες ή η αποθήκευσή τους σε μέρος ξηρό και καθαρό, είναι ένα στάδιο ιδιαίτερα σημαντικό αφού η υγρασία και οι ακαθαρσίες επηρεάζουν κατά πολύ την ποιότητα του προϊόντος.

 

Χαρακτηριστικά του πέλλετ

πέλλετ pellet 27091Ως προς την μορφή τους, τα πέλλετ έχουν μικρό, κυλινδρικό σχήμα και λεία εξωτερική επιφάνεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους προσδίδουν την απαραίτητη ιδιότητα, ώστε να μπορούν να ρέουν, ώστε να τροφοδοτείται απρόσκοπτα ο καυστήρας.

Η αποθήκευση και μεταφορά είναι πολύ πιο εύκολη από οποιαδήποτε άλλο είδος ξύλου. Βασικό χαρακτηριστικό του πέλλετ είναι η πολύ χαμηλή υγρασία του, η χαμηλή του περιεκτικότητα σε στάχτη και η υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά το καθιστούν εξαιρετικά ελκυστικό και αποδοτικό καύσιμο. Οι παραπάνω ιδιότητες τoυ πέλλετ, έχουν αποτυπωθεί και στο Ευρωπαϊκό Πρότυπο ποιότητας “ΕΝ 14961-2”, που καθορίζει αυστηρά όρια στις ιδιότητες των ξύλων πέλλετ. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο, τα πέλλετ ξύλου διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Α1, Α2 και Β.


Σε εμάς θα βρείτε


Galaxy

Το Woodpellet Galaxy – Class A1 της Pellet Planet είναι ένα από τα αγαπημένα προϊόντα καύσης σε μορφή Pellet για πολλά νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες.
Καθημερινά περισσότερα από 200 Ελληνικά Παραδοσιακά Αρτοποιεία που κάνουν χρήση πέλλετ και ενδιαφέρονται για ένα προϊόν καύσης με υψηλή θερμογόνο δύναμη και πολύ χαμηλό ποσοστό στάχτης χρησιμοποιούν  το Galaxy – Class A1 της Pellet Planet.

πέλλετ 15kgπέλλετ Galaxy450 πέλλετ Galaxy990
πέλλετ pelletplanet_galaxy πέλλετ pelletplanet-galaxy

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

• 100% καθαρό, αποφλοιωμένο ξύλο από κωνοφόρα δέντρα
• Μηδαμινή στάχτη : 0,39 %
• Απροβλημάτιστη καύση
• Υψηλή θερμιδική απόδοση : 5.2KWh/kg
• Διάμετρος : 6 mm
• Σκόνη : < 1%
• Κλάση : Α1
• Βάρος συσκευασίας: 15 kg
• Κατάλληλο για οικιακή και επαγγελματική χρήση (σόμπες ή καυστήρες πέλλετ)
• Κορυφαία Ποιότητα με την εγγύηση της Pellet Planet
• Διατίθεται σε 3 διαφορετικές συσκευασίες προώθησης: 15 kg – 450 kg – 990 kg

Golden Nuggets

Το «Golden Nuggets» είναι ένα προϊόν που σημείωσε υψηλές πωλήσεις στην Ελληνική αγορά τα δύο τελευταία χρόνια.Πραγματικά είναι ένα υλικό που καίγεται άψογα με ελάχιστα υπολείμματα και με σταθερές ποιοτικά παρτίδες.

πέλλετ GOLDEN NUGGETS Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Είδος ξυλείας: Λευκή Ελάτη
Διάμετρος:6 mm
Θερμογόνος Δύναμη: 5,0 kWh/kg (18,0 MJ/kg)
Υγρασία: Λιγότερο από 10%
Σκόνη: ≤ 1%
Στάχτη: ≤ 0,5%
Πιστοποίηση: ÖNORM M 7135, DINplus 7A040 and ENplus


Gaia biomaza

To “Gaiabiomaza” είναι ένα προϊόν που παράγεται υπό την αιγίδα μας. Μετά από προσεκτική παρατήρηση της συμπεριφοράς, σχεδόν όλων των pellets που κινούνται στην Ελληνική αγορά, κατασκευάσαμε ένα προίόν, με πολύ υψηλές προδιαγραφές, όπως τις βλέπετε παρακάτω, που σίγουρα θα καλύψει τις προσδοκίες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή!

πέλλετ Gaia-Βιομάζα-Σακούλα

πέλλετ Gaia-Βιομάζα-Μεγάλη-Παλέτα
πέλλετ Gaia-Βιομάζα-Μικρή-Παλέτα

Τεχνικά χαρακτηριστικά:

Περιεχόμενο: συσσώματα ξύλου (pellet)
Πηγή και προέλευση: 1.1.3 στρογγυλή ξυλεία
Θερμογόνος δύναμη (kwh/kg):  > 4,6
Περιεκτικότητα σε τέφρα/στάχτη (w-%):  < 1,2
Μέγεθος/Διάμετρος (mm):  6 +-1
Υγρασία:  < 10%
Κλάση:  Α2
Χημικά συστατικά:  Δεν περιέχει

Επειδή οποιαδήποτε στιγμή, είναι δυνατόν να αλλάξουν οι τιμές, να υπάρξουν προσφορές, η ακόμα και να προστεθούν κι άλλοι κατασκευαστές στους ήδη υπάρχοντες, συνιστούμε για την πλήρη και επίκαιρη ενημέρωσή σας, να επικοινωνείτε με την εταιρεία μας, είτε μέσω e-mail από τη σελίδα μας επικοινωνία, ή τηλεφωνικά στα: 210.5444238 – 210.5444318